Recepty s kefírom

V závislosti od vytvorených podmienok môže mať kefír viac podôb: Vynikne ako zdravšia obdoba jogurtu či kys­lé­ho mlieka a v podobe kefírovej srvátky či tvarohu poslúži ako prísa­da pri príprave rôznych jedál. Niektorí kefír pridávajú aj do pečenia, napríklad do kvá­skového chleba.

Nižšie uvádzam pár jednoduchých návodov. Na inter­net­e nájdeš ďalšie zaujímavé a zložitejšie re­cepty: naprí­klad kefírové palacinky na slano či litovský kefírový boršč.


Zdroj obrázka: Vincci Tsui, RD.Ovocné kefírové mlieko

Prísady:

  • 4 dl kefírového mlieka (bez kefírového jadra),
  • za hrsť na drobno nakrájaného mäkkého zrelého ovocia jedného dru­hu (kľudne až prezretého), podľa chuti. Keď nie je nič iné po ruke, banán to istí.

Pomôcky:

  • uzatvárateľný väčší pohár,
  • chladnička.

Postup:

Kefírové mlieko zmiešame s kúskami ovocia a na noc dáme do chladničky, pokojne aj na dlhšie. Nápoj zhustne a chute pekne prejdú. Pred podávaním pretrepeme. Na zdravie!


Hustý kefír s kokosom

Prísady:

    • 2 dl kefírového mlieka (bez kefírového jadra),
    • 1 dl plnotučného strúhaného kokosu (dostať ho buď v zdravej výžive balený alebo na váhu),
  • ½ na plátky pokrájaného banánu alebo za hrsť napučaných orechov,
  • na ozdobenie: mletá škorica alebo masala.

Pomôcky:

  • uzatvárateľný väčší pohár,

Rýchly postup:

Všetko zmiešame a na noc dáme do chladničky.

Pomalší postup:

Kefírové mlieko zmiešame s kokosom a ne­chá­me niekoľko hodín pri izbovej teplote. Počas druhotného kvasenia sa kokos stáva jemnejším a stráviteľnejším. Na záver môžeme primie­šať banán a všetko to necháme zhustnúť v chlad­ničke. Pred podáva­ním posypeme orechmi, škoricou či korenistou masalou.

Obmena:

Podobne si to môžeme pripraviť aj „na slano“, keď namiesto kokosu a banánu použijeme tmavú (tepelne lúpanú) po­hán­ku. Vzni­kne tak veľ­mi je­dno­duché, chutné a rýchle jedlo.


Zdroj obrázka: Tabs & TidbitsNočná kaša s kefírom

Prísady:

    • ½ šálky jemne nastrúhaných ovsených vločiek ,
    • ½ šálky praženej pohanky (tá tmavšia, tepelne lúpa­ná, môže byť aj krakovská kaša),
    • podľa chuti sušené ovocie: hrozienka, sliv­ky, figy,
    • 3 dl kefírového mlieka (bez kefírového jadra),
    • podľa potreby trochu vody,
  • na dochutenie: pražené, napučané či naklíčené se­mia­čka alebo oriešky, za studena lisova­né oleje, lek­vár, med či javorový sirup, kardamón či škorica.

Postup:

Kefírové mlieko večer pred spaním v miske zmiešame s ov­senými vloč­kami, pohankou a sušeným ovocím a zakryjeme tanieri­kom. Ráno si raňajky už len dochutíme, napríklad praženými semiačka­mi, osladí­me me­dom alebo sirupom či ochutíme škoricou. Ak je kaša príliš hustá, pomôže jej tro­cha vody či kefírového mlieka.

Poznámka:

Druhotné kvasenie, ku ktorému počas noci dochádza, spraví ovos aj pohanku stráviteľnejšími a výživnejšími. Obohatí ich o en­zýmy a rozloží časť antinutričných látok. Obsiahnuté ži­vi­ny, hlav­ne minerály, sa tak stanú pre telo dostupnejšími.


Kefírový tvaroh a srvátka

Aby sa v mlieku počas kvasenia oddelili bielkoviny od srvát­ky, je dobré pohár s kefírom na druhý deň raz-dva razy pretrepať a po potom už nechať tak. Tvaroh a kefírové jadro vystúpia navrch, na spodok postupne klesne vodnatá srvátka. Správ­ny čas závisí od množstva kefírového jadra a od tep­lo­ty pro­stredia – tvarohu praje teplejšie miesto.

Prísady:

  • aspoň 0,7 litra usadeného kefírového mlieka.

Pomôcky (nutné len pre pomalší postup):

  • čistá ľanová utierka (bavlnená príliš saje),
  • väčšia miska.

Rýchly postup:

Lyžicou z vrchu pohára opatrne pozberáme hustú časť.

Pomalší postup:

Lyžicou si popri stene pohára spravíme priestor a opatrne tadiaľ vylejeme srvátku – tú môžeme uschovať. Do misky rozprestrieme utierku a presunieme tam hustú bielu časť, z ktorej vyberieme kefírové jadro. Konce utierky chytíme a vytlačíme do misky zvyšnú srvátku. V utierke nám ostane kefírový tvaroh veľmi príjemnej jemnej chuti – kyslosť totiž odišla spolu so srvátkou. Tvaroh možno použiť naprí­klad do šalátu či ako prílohu ku slad­kému koláčiku.


Kvasená zeleninová príloha

Prísady:

    • na menšie kúsky nakrájaná tvrdšia zelenina (napríklad kapusta, mrk­va, karfiol a trocha cibule),
    • kefírová srvátka (vedľajší výsledok výroby kefíro­vé­ho tvarohu),
    • voda pre doliatie podľa potreby,
    • korenie podľa chuti (celé čierne či nové kore­nie, ras­ca, kôpor, horčičné semeno, čerstvý zázvor, čili),
  • 1 čajová lyžička soli na kg zeleniny (soľ zabezpečí, že zelenina ostane pevnejšia).

Pomôcky:

  • 5-litrový pohár,
  • kúsok látky s gumičkou na prekrytie pohára,
  • veľká miska (keby chcel obsah pohára utiecť),
  • menší úzky a vysoký pohár uzavretý a naplnený vo­dou – obvodom by mal vojsť do veľkého pohára.

Rýchly postup:

Všetko zmiešame vo veľkom pohári tak, aby bola zelenina pod hladinou, dáme do misky a zaťažíme malým pohárom. Necháme pár dní pra­co­vať pri izbovej teplote.

Pomalý postup:

Zeleninu v miske premiešame so soľou a necháme pár hodín zmäknúť a pustiť šťavu – až potom ju natlačíme do pohára s korením. Všetko zalejeme srvátkou a do­lejeme vodou tak, aby bola zelenina pod hladinou. Cibuľa, zázvor a čili pod­po­rujú dobrý druh kvasenia, rov­nako tak živá kefírová srvátka, ktorá kvasenie navyše pod­nieti a urýchli. Stačí potom po­užiť menej soli a zelenin­a je bude zdravšia.

Pohár doporučujem určite postaviť do misky – stáva sa totiž, že obsah nakypí a pretečie. Zmes necháme pri izbovej teplote pár dní pracov­ať – lepšie na mieste, kde nevadí, že to cítiť. Denne kvasenie sledujeme a ze­le­ninu prípadne zatlačíme pod hladinu – dobre je zaťažiť ju malým pohárom naplne­ným vo­dou. Priebež­ne chutnáme a keď sme s výsledkom spo­koj­ní, kyslú zeleninu presťahujeme do chladu.

Používame ako prílohu.

Poznámka:

Kvasená zelenina sa ešte v prvej polovici minulého storočia podáv­ala bežne k varenému jedlu, hlavne k mäsu. Až vply­vom priemy­selného potravinárstva sa kvasenie nahra­dilo zavá­ra­ním (sterili­záciou) a kon­zer­vačnými látkami. Kvasená zele­ninová prílo­ha obsahuje živé kultúry a podporuje správny priebeh trávenia, zdravie aj celkovú odolnosť.


Zdroj obrázka: Abel & Cole LimitedKefírové rizoto

Prísady:

  • olivový olej alebo prepustené maslo,
  • na drobno posekaná cibuľka,
  • na malé kúsky nakrájaná zelenina,
  • trošku soli,
  • 250 g ryže na rizoto,
  • korenie podľa chuti (napr. mleté biele),
  • asi dvaapolkrát toľko vody ako je ryže, ak máme, môžeme sčasti použiť zeleninový, hubový či jemný mäsový vývar, prípadne aj trošku vína – tieto pri­dáme najprv a vodu až po pár minútach,
  • 1-2 dl kefírového tvarohu,
  • kefí­ro­vou srvátkou kvasená zelenina.

Postup:

Osmažíme cibuľku, pridáme zeleninu a soľ. Keď to celé spo­lu chvíľu prejde, dosypeme ryžu a korenie a⁠ riadne to pre­mie­šame. Zalejeme vriacou vodou a varíme, bez miešania. Keď ryža pojala väč­šinu vody, hrniec odstavíme a rizoto necháme doj­sť zaba­lené v⁠ utier­ke. Kefírový tvaroh pridáme až na tanieri, tesne pred podá­vaním. Ako prílohu môžeme po­užiť trošku kvasenej zeleniny.

Dobrú chuť!


Pozri aj:

Pripravovaná knižka
Je nielen o domácej výrobe kefíru! Aj o prekvapivo úzkych vzťahoch medzi zdravým jedlom a šťastným životom. Spolu s domácou
Čítať ďalej
Probiotiká a fermentácia
Súčasťou pôvodnej výživy všetkých ľudských spoločenstiev boli fermen­tované potraviny. Sú to jedlá a⁠ nápoje, ktoré prešli kys­nutím, kvasením či zrením.
Čítať ďalej
Skúsenosti: Príprava kefíru
Nižšie vyberám odpovede z výsledkov prieskumu, ktorého sa zúčastnilo 35 členov skupiny Kefír – výživná a liečivá kultúra domova na Facebooku. Opakujúce
Čítať ďalej
Emailové spojenie
Čítať ďalej
Čo je vlastne kefír?
Kefírová kultúra je symbiotickým spoločenstvom priateľských mikroorganizmov, ktoré dokážu pretvoriť mlie­ko na kyslý, ľahko stráviteľný a dokonca liečivý nápoj. Domá­ca
Čítať ďalej
Časovky
Krátke správy či príspevky. Pozri aj:
Čítať ďalej