Časovky

Krátke správy či príspevky.


Kultúrny medzičlánok

Fotka vznikla na Kráľovej pri Zvolene, sám som sa díval, aký pohľad sa mi naskytol.

Jedlo prepája. Láska ide cez žalúdok. Mlieko je lásky­pln­ou materskou výživou. Kravy boli aj u nás niekedy cenné, ctené a⁠ hodnotné zvieratá, spájané s boha­tstvom. Bohatstvo zase sú­visí s božstvom. Božstvo dáva ľuďom istotu preži­tia, pretrvania. Touto istotou je zdravý základ, o ktorý sa vždy mô­žeme oprieť: zdravé telo, dobré vzťahy, prajné srd­ce, zdra­vá zem, poriadok v duchu aj na duši – viera v život.

Hovädzí dobytok v minulosti ľuďom poskytoval istotu – tráva rastie aj v časoch výkyvov počasia a neúrody. Našej in­doeurópskej kultúre doby­tok zabezpečoval po celé tisícročia záru­ku prežitia. Ako dojčiace matky nám kravy, ovce a kozy posky­tovali mlieko.

Sprostredkúvali nám napojenie na veľ­kú Matku Zem. Sme jej nepopierateľnou súčasťou – bez ohľadu na to, kam nás priemyselná a masmediálna kul­túra zavádza.

Mlieko od kráv však pre veľa dospelých ľudí nie je pria­mo prijateľné. Kefír je tým chýbajúcim kultúrnym me­dzi­článkom.

Tak to sú moje dôvody, prečo do kefíru vkla­dám svoj čas a⁠ ná­dej. Nadchýna ma a vyživuje. Verím, že v tom nie som sám. Rád prijmem tvoju podporu a po­teším sa tvojej spoluúčasti.


Skupina na Facebook-u: Kefír – výživná a liečivá kultúra domova!

Kefír poštou!

Kefír na Zemi má svoju vecičku na Sache:

Zahŕňa:
– ručne viazaný 50-stranový zošit s návodom, receptami a článkami o kefíre.
– základ pre výrobu mliečneho kefíru: živá kefírová kultúra.
poradenstvo ohľadom domácej výroby kefírového mlieka.

Kefírovú kultúru (kefírové jadro či zrno vzdialene pripomínajúce hubu) posielam v poháriku s mliekom. Môže sa stať, že pohárik bude pod tlakom, pretože kefír pracuje. Na rozdiel od mrazom sušených kefírových násad, takýto kefír je plnohodnotný a vydrží vám dovtedy, dokým sa oň budete starať.

Viac na: https://www.sashe.sk/svorad/detail/mliecny-kefir


Kefír na Wikipédii

Na slovenskej slobodnej encyklopédii pribudol nový hrdý článok o kefíre:

Kefír (prípadne mliečny kefír na odlíšenie od vodného kefíru) je kvasený mliečny nápoj tvorený pôsobením približne 30-tich druhov bak­térii a kva­siniek, ktoré žijú v⁠ symbiotickom spoločenstve v⁠ kefíro­vom jadre.

Kefír je výživnou, ľahko stráviteľnou a lacnou potravinou, ktorá vyniká aj zdravotnými účinkami. Zlepšuje vstrebateľnosť živín, zvyšuje imunitu, pomáha telu vyrovnať sa s⁠ hormonálnymi zmenami a⁠ brá­ni infekciám a⁠ pre­mno­ženiu kvasiniek. Pravidelné pitie kefíru bolo spojené so zlepšením tráven­ia a⁠ znášanlivosti laktózy.

Veľké množstvo mikroorganizmov v⁠ kefíre, ich mikro­biál­na­ aktivita, bio­aktív­ne produkty ich mikrobiálneho meta­boliz­mu a⁠ tiež zdravot­né prínosy spojené s⁠ užívaním tohto nápoja potvr­dzujú po­stavenie kefíru ako prírodného probiotika a⁠ jeho ozna­čenie za „jogurt 21. storočia“.

Viac na https://sk.wikipedia.org/wiki/Kefír.


Plagátik: Bez obalu, bez odpadu

O dôvod viac prečo si začať doma vyrábať vlastný kefír… Neostanú po mne stovky rokov stovky plastových kefírových fliaš či jogurtových kelímkov.



Pozri aj:

Emailové spojenie
Čítať ďalej
Probiotiká a fermentácia
Súčasťou pôvodnej výživy všetkých ľudských spoločenstiev boli fermen­tované potraviny. Sú to jedlá a⁠ nápoje, ktoré prešli kys­nutím, kvasením či zrením.
Čítať ďalej
Časovky
Krátke správy či príspevky. Pozri aj:
Čítať ďalej
Kefír doma
Nižšie nájdeš odpovede na základné otázky ohľadom do­má­cej výroby mliečneho kefíru. Domáci kefír má niekoľko vý­hod oproti tomu z ob­cho­du:
Čítať ďalej
Články o kefíre
Články sú spracované a dostupné aj podobe tlačeného zošitu.
Čítať ďalej
Plnohodnotná výživa
Aby boli ľudia zdraví a⁠ telesne aj duševne silní, potre­bujú mimo iného zdravé a⁠ plnohodnotné jedlo. Takáto výživa deťom umožní
Čítať ďalej