Časovky

Krátke správy či príspevky.


Kultúrny medzičlánok

Fotka vznikla na Kráľovej pri Zvolene, sám som sa díval, aký pohľad sa mi naskytol.

Jedlo prepája. Láska ide cez žalúdok. Mlieko je lásky­pln­ou materskou výživou. Kravy boli aj u nás niekedy cenné, ctené a⁠ hodnotné zvieratá, spájané s boha­tstvom. Bohatstvo zase sú­visí s božstvom. Božstvo dáva ľuďom istotu preži­tia, pretrvania. Touto istotou je zdravý základ, o ktorý sa vždy mô­žeme oprieť: zdravé telo, dobré vzťahy, prajné srd­ce, zdra­vá zem, poriadok v duchu aj na duši – viera v život.

Hovädzí dobytok v minulosti ľuďom poskytoval istotu – tráva rastie aj v časoch výkyvov počasia a neúrody. Našej in­doeurópskej kultúre doby­tok zabezpečoval po celé tisícročia záru­ku prežitia. Ako dojčiace matky nám kravy, ovce a kozy posky­tovali mlieko.

Sprostredkúvali nám napojenie na veľ­kú Matku Zem. Sme jej nepopierateľnou súčasťou – bez ohľadu na to, kam nás priemyselná a masmediálna kul­túra zavádza.

Mlieko od kráv však pre veľa dospelých ľudí nie je pria­mo prijateľné. Kefír je tým chýbajúcim kultúrnym me­dzi­článkom.

Tak to sú moje dôvody, prečo do kefíru vkla­dám svoj čas a⁠ ná­dej. Nadchýna ma a vyživuje. Verím, že v tom nie som sám. Rád prijmem tvoju podporu a po­teším sa tvojej spoluúčasti.


Skupina na Facebook-u: Kefír – výživná a liečivá kultúra domova!

Kefír poštou!

Kefír na Zemi má svoju vecičku na Sache:

Zahŕňa:
– ručne viazaný 50-stranový zošit s návodom, receptami a článkami o kefíre.
– základ pre výrobu mliečneho kefíru: živá kefírová kultúra.
poradenstvo ohľadom domácej výroby kefírového mlieka.

Kefírovú kultúru (kefírové jadro či zrno vzdialene pripomínajúce hubu) posielam v poháriku s mliekom. Môže sa stať, že pohárik bude pod tlakom, pretože kefír pracuje. Na rozdiel od mrazom sušených kefírových násad, takýto kefír je plnohodnotný a vydrží vám dovtedy, dokým sa oň budete starať.

Viac na: https://www.sashe.sk/svorad/detail/mliecny-kefir


Kefír na Wikipédii

Na slovenskej slobodnej encyklopédii pribudol nový hrdý článok o kefíre:

Kefír (prípadne mliečny kefír na odlíšenie od vodného kefíru) je kvasený mliečny nápoj tvorený pôsobením približne 30-tich druhov bak­térii a kva­siniek, ktoré žijú v⁠ symbiotickom spoločenstve v⁠ kefíro­vom jadre.

Kefír je výživnou, ľahko stráviteľnou a lacnou potravinou, ktorá vyniká aj zdravotnými účinkami. Zlepšuje vstrebateľnosť živín, zvyšuje imunitu, pomáha telu vyrovnať sa s⁠ hormonálnymi zmenami a⁠ brá­ni infekciám a⁠ pre­mno­ženiu kvasiniek. Pravidelné pitie kefíru bolo spojené so zlepšením tráven­ia a⁠ znášanlivosti laktózy.

Veľké množstvo mikroorganizmov v⁠ kefíre, ich mikro­biál­na­ aktivita, bio­aktív­ne produkty ich mikrobiálneho meta­boliz­mu a⁠ tiež zdravot­né prínosy spojené s⁠ užívaním tohto nápoja potvr­dzujú po­stavenie kefíru ako prírodného probiotika a⁠ jeho ozna­čenie za „jogurt 21. storočia“.

Viac na https://sk.wikipedia.org/wiki/Kefír.


Plagátik: Bez obalu, bez odpadu

O dôvod viac prečo si začať doma vyrábať vlastný kefír… Neostanú po mne stovky rokov stovky plastových kefírových fliaš či jogurtových kelímkov.



Pozri aj:

Emailové spojenie
Čítať ďalej
Kniha Domáci liečivý kefír
Je nielen o domácej výrobe kefíru! Aj o prekvapivo úzkych vzťahoch medzi zdravým jedlom a šťastným životom. Spolu s domácou
Čítať ďalej
Články o kefíre
Články sú spracované a dostupné aj podobe tlačeného zošitu.
Čítať ďalej
Spojenie
Ak máte otázky či podnety (alebo by ste radi získali knihu Príručka priateľov živej kultúry: Domáci liečivý kefír) – napíšte
Čítať ďalej
Skúsenosti: Kefír a zdravie
Nižšie vyberám spracované odpovede z výsledkov prieskumu, ktorého sa zúčastnilo 35 členov skupiny Kefír – výživná a liečivá kultúra domova na Facebooku.
Čítať ďalej
Kefírová mapa Slovenska
Vitajte na mape priateľov živej kultúry ochotných sa so svojím kefírovým jadrom/zrnom podeliť! Zameraní sme prednostne na kyslomliečny nápoj, ak
Čítať ďalej