Časovky

Krátke správy či príspevky.


Kefírový syr: syrárska plachtička či Kefirko?

Výroba kefírového syra je náročná na priestor. Zrazený kefír treba nechať zavesený v syrárskej ľanovej plachtičke odkvapkať a v hrnci pod ním zachytávať srvátku. Potrebné je použiť väčší objem mlieka, aspoň 5 litrov, aby bola hrudka kefírového tvarohu dostatočne veľká a svojou tiažou vytlačila dosť srvátky. Pri menšom množstve kefíru pomôže malý pružinový lis na syr. Jednoduchý lis sa dá vyrobiť aj podomácky, ale je ďalšia trošku nemotorná vecička do kuchyne. Samozrejme, dajú sa použiť ak malé syrárske formy s pružinou na vytvorenie tlaku. Sú však uspôsobené na pevnejšie hrudky syreniny, pre jemný kefír majú formy priveľké oká. Riešiť sa to dá tým, že kefír pred naliatím do syráskej formy mierne prihrejeme, aby sa zrazil na hrudkový tvaroh – to je však ďalší úkon na viac.

Kefirko na syr toto všetko rieši. Forma na kefírový syr je z jemného nylonu a pekne zapadá na sklenenú Kefirko nádobu, do ktorej sa zachytáva odkvapkávajúca kefírová srvátka. Oproti plachtičke zavesenej nad hrncom zaberie táto zostava oveľa menej miesta – ľahko sa vojde aj do chladničky. Toto je veľká výhoda! Na chlade totiž kefírový syr ďalej nepracuje a nestane sa, že by počas odkvapkávania ešte prekysol. Nie že by kyslosť bola na škodu, ale niekedy chceme kefírový syr sladší! 😀 Kefírko na syr ďalej obsahuje tiež pružinu, ktorá srvátke ešte viac pomôže preč a výsledný syr bude hutnejší a tvrdší. Už sa naň teším!

Kefirko na syr možno samozrejme použiť aj bez násady na cedenie, ktorá je súčasťou Kefirka na kefír. Zrazený kefír si môžeme pripraviť v pohári či hrnci. Keďže na syr treba väčší objem mlieka, robím to takto: do hrnca s mliekom nalejem cez sitko už hotový kefír, takže kefírové zrnká zachytím a v hrnci nechám mliekom s kefírom druhotne kvasiť, kým sa pekne nezrazí podobne, ako sa vyrába tvaroh. Zrazený kefír v hrnci potom (dierkovanou) naberačkou presuniem do nylonového košíka v Kefírku na syr a nechám zvyšnú srvátku v chladničke do ďalšieho dňa odkvapkávať. Až potom vložím do košíka pružinu, ak chcem, aby syr bol tuhší.

Ako hlavnú nevýhodu Kefirna vnímam pomerne vyššiu cenu. V internetovom obchodíku Letti.sk vás malé (848 ml) Kefirko vyjde na 29,90 €. Oproti tomu, sitko, misku, varešku a sedemdecový pohár nájde doma asi každý. Pokiaľ by som Kefirko na kefír nechcel zrovna venovať niekomu blízkemu ako veľmi pekný a účelný dar, sám by som zaň toľký peniaz nedal. Avšak každý podľa svojich možností a uváženia. Na druhú stranu – Kefirko na syr ma jednoznačne presvedčilo.

Ak doma pravidelne robíte kefírový syr v menšom množstve a nechcete aby vaša kuchyňa vyzerala ako koliba 😀 vklad do Kefirka na syr na oplatí. Ak uvažujete o kúpe malého lisu na syr s formičkou a pružinou – rovno prihoďte nejaký peniaz navyše a máte peknú vec určenú presne na výrobu kefíru. Osobne odporúčam Kefírko na syr väčšie (1,4 litrové): keď už, nech je syru viac!

Syr z kefíru je pre výrobu najjednoduchší spôsob výroby syra. Osobne má zato, že antimikrobiálnym, antimykotickým pôsobením kefíru sa stáva aj tepelne neošetrené mlieko dostatočne bezpečným. Nehovoriac o pekne doložených imunomodulačných účinkoch kefíru: mikrobiota v kefíre zvyšuje biodiverzitu mikrobiálneho ekosystému v črevách človeka – výsledkom je zlepšená schopnosť vstrebávať živiny a tiež správne nastavenie a lepšia práca imunitného systému, ktorý je s tráviacou sústavou veľmi úzko spätý. 

Kefírko syr je teda výborný spôsob, ako si pochutnať na zdravšom a výživovo plnohodnotnom mliečnom výrobku z prirodzeného mlieka – teda, ak k nemu máte prístup, buď vďaka vlastnému chovu, predaju z dvora, alebo vďaka mliečnym automatom, ktoré vďaka Bohu na Slovensku máme 🙂 Kto nemáte radi pranie syrárskej plachetky – kto ešte nemáte lis na syr s pružinou – a komu vám nie je za ťažko dať väčší peniaz za peknú a účelnú vec – slovinské Kefirko na syr je dobrá voľba.

Ak si nevidel, hoď očkom aj na predchodzí článok Obyčajný pohár či Kefirko?

Obyčajný pohár či Kefirko?

Videl som už viac ľudí, ako sa pokúšali obyčajný 7 dcl pohár nejako vylepšiť: spraviť si na kefírové zrnká nejaké vrecúško, aby nemuseli prelievať kefír cez sito, prípadne použiť na výrobu kefíru sklenený čajník so zabudovaným sitkom. Pretože…

Nie každý má rád okolo seba hromadu riadu a ešte menej ľudí ho rado potom umýva… Ja som si však zvykol, kuchyňu pracem bezmyšlienkovite, samovoľne – dokonca to na mňa pôsobí ukľudňujúco a uvoľňujúco. Je to krásna práca po ktorej hneď vidno výsledok 😀

Vlastne ja osobne som nikdy nerozmýšľal nad nejakým kefírovým “udelátkom”. Mám totiž rád jednoduché viacúčelové nástroje 🙂 Sklenená miska, umelohmotné sito, drevená vareška a pár sedemdecovým pohárov:

Moja kefírová výbavička

Je toho viac, ale je jednoduché, ladné. Oproti tomu takéto vynálezy mi prídu neohrabané a ani neladia oku. Záleží mi, aby veci, ktoré používam, boli nielen účelné, ale aj pekné, podľa možnosti. Nižšie uvádzam rýchly prelet tým, čo všetko ľudia pre kefír vymysleli: 

Pred pár týždňami ma však jeden z vynálezov predsa veľmi zaujal. Je z dielne slovinských nadšencov – nielenže pekne vyzerá – vyzerá byť vychytaný do najmenších podrobností.

V jednom predmete sú zabudované:

  • Redšie sitko pre zrnká kefíru aj hustejšie pre kryštály tibicos
  • Odmerka na správny objem kefírových zŕn aj odmerka na množstvo kryštálov tibicos
  • Uzatvárateľné veko prepúšťajúce vzduch a zároveň zabraňujúce vstupu hmyzu
  • A samozrejme, sklenený pohár na mlieko

Výroba kefíru za použitia Kefirka prebieha na dve doby. Najprv sa nechá na zhruba 24 hodín mlieko kvasiť za pomoci malého množstva kefírových zŕn v Kefirku. Výrobcovia doporučujú len 4 g na 300 ml mlieka (1 polievková lyžica). Výhodou je, že takého malé množstvo klesne na spodok ponára. Kefírové mikroorganizmy dobre cestujú z dola nahor a postupne sa rozšíria do celého objemu mlieka. 

Osobne ma toto malé množstvo kefírové jadra prekvapilo, sám totiž používam mnohonásobne viac zrniek. Ich väčšie množstvo však spôsobí, že v sebe zachytia vznikajúci oxid uhličitý a začnú plávať blízko hladiny. Zhora dolu cestujú mikroorganizmy v mlieku slabšie, takže bez premiešavania by mlieko v spodnej časti pohára ostalo neskvasené. Moj obľúbený sedemdecový pohár teda musím prinajmenšom raz za deň pretrepať. Pár-sekundová záležitosť 🙂

Pre doplnenie: Vo vedeckých prácach o kefíre sa zvykne uvádzať ako najlepší pomer mlieka a kefírového jadra 5 až 10 %, čiže 15 až 30 gramov na 300 ml mlieka. Rozhodol som sa však poslušne nasledovať príbalový návod ku Kefirku, v ktorom doporučovali prvotné 24-hodinové kvasenie (volajú to primárna fermentácia) s pár zrnkami jadra pri izbovej teplote a následne prípadne druhotné 24-hodinové kvasenie, už v chladničke a bez zrniek.

Výsledok? 

Veľmi jemne kyslý kefír. Pre citlivý jazýček začiatočníka možno výborný, ja som však zvyknutý na trošku silnejšie nápoje 😀 Avšak ľahká pomoc: stačí nechať prvotné kvasenie bežať trošku dlhšie, (nielen kým mlieko nezhustne a nezačne byť trošku kyslé), ale až kým nezačne nechávať na stene skla stopy “riečnych korýtok”. Až potom ho môžeme cez zabudované sitko z Kefirka zliať a uložiť na druhotné kvasenie do chladničky, či do chladu v komore. Výsledok bude si spravíte práve taký, aký máte radi 🙂 

Celkovo som z Kefírka nadšený:

  • Výrazne menej umývania riadu 
  • Menšie nároky na priestor v kuchyni
  • Pekné na pohľad
  • Pribalená brožúrka so zaujímavými kefíromi receptami
  • Výborne prispôsobené kefíru aj tibicos
  • Možnosť použiť aj na klíčenie semienok

Jedinou nevýhodou je podľa mňa pomerne vyššia cena. Ak by ste si chceli robievať kefír doma častejšie a jediné, čo vás odrádza, je babranie s niekoľkými väčšími kusmi riadu – kefír zato určite stojí. Kefirko vyzerá byť z poctivého skla a plastu – s trochou šťastia ho máte na desaťročia. 

Výrazný prínos oproti bežným kuchynským pomôckam má však iný zaujímavý kefírový nástroj od slovinských výrobcov: Kefirko na syr. To som skúšal tiež, moje dojmy si prečítate v článku:

Kefírový syr: Syrárska plachtička či Kefirko?

Kultúrny medzičlánok

Fotka vznikla na Kráľovej pri Zvolene, sám som sa díval, aký pohľad sa mi naskytol.

Jedlo prepája. Láska ide cez žalúdok. Mlieko je lásky­pln­ou materskou výživou. Kravy boli aj u nás niekedy cenné, ctené a⁠ hodnotné zvieratá, spájané s boha­tstvom. Bohatstvo zase sú­visí s božstvom. Božstvo dáva ľuďom istotu preži­tia, pretrvania. Touto istotou je zdravý základ, o ktorý sa vždy mô­žeme oprieť: zdravé telo, dobré vzťahy, prajné srd­ce, zdra­vá zem, poriadok v duchu aj na duši – viera v život.

Hovädzí dobytok v minulosti ľuďom poskytoval istotu – tráva rastie aj v časoch výkyvov počasia a neúrody. Našej in­doeurópskej kultúre doby­tok zabezpečoval po celé tisícročia záru­ku prežitia. Ako dojčiace matky nám kravy, ovce a kozy posky­tovali mlieko.

Sprostredkúvali nám napojenie na veľ­kú Matku Zem. Sme jej nepopierateľnou súčasťou – bez ohľadu na to, kam nás priemyselná a masmediálna kul­túra zavádza.

Mlieko od kráv však pre veľa dospelých ľudí nie je pria­mo prijateľné. Kefír je tým chýbajúcim kultúrnym me­dzi­článkom.

Tak to sú moje dôvody, prečo do kefíru vkla­dám svoj čas a⁠ ná­dej. Nadchýna ma a vyživuje. Verím, že v tom nie som sám. Rád prijmem tvoju podporu a po­teším sa tvojej spoluúčasti.


Skupina na Facebook-u: Kefír – výživná a liečivá kultúra domova!

Kefír poštou!

Kefír na Zemi má svoju vecičku na Sache:

Zahŕňa:
– ručne viazaný 50-stranový zošit s návodom, receptami a článkami o kefíre.
– základ pre výrobu mliečneho kefíru: živá kefírová kultúra.
poradenstvo ohľadom domácej výroby kefírového mlieka.

Kefírovú kultúru (kefírové jadro či zrno vzdialene pripomínajúce hubu) posielam v poháriku s mliekom. Môže sa stať, že pohárik bude pod tlakom, pretože kefír pracuje. Na rozdiel od mrazom sušených kefírových násad, takýto kefír je plnohodnotný a vydrží vám dovtedy, dokým sa oň budete starať.

Viac na: https://www.sashe.sk/svorad/detail/mliecny-kefir


Kefír na Wikipédii

Na slovenskej slobodnej encyklopédii pribudol nový hrdý článok o kefíre:

Kefír (prípadne mliečny kefír na odlíšenie od vodného kefíru) je kvasený mliečny nápoj tvorený pôsobením približne 30-tich druhov bak­térii a kva­siniek, ktoré žijú v⁠ symbiotickom spoločenstve v⁠ kefíro­vom jadre.

Kefír je výživnou, ľahko stráviteľnou a lacnou potravinou, ktorá vyniká aj zdravotnými účinkami. Zlepšuje vstrebateľnosť živín, zvyšuje imunitu, pomáha telu vyrovnať sa s⁠ hormonálnymi zmenami a⁠ brá­ni infekciám a⁠ pre­mno­ženiu kvasiniek. Pravidelné pitie kefíru bolo spojené so zlepšením tráven­ia a⁠ znášanlivosti laktózy.

Veľké množstvo mikroorganizmov v⁠ kefíre, ich mikro­biál­na­ aktivita, bio­aktív­ne produkty ich mikrobiálneho meta­boliz­mu a⁠ tiež zdravot­né prínosy spojené s⁠ užívaním tohto nápoja potvr­dzujú po­stavenie kefíru ako prírodného probiotika a⁠ jeho ozna­čenie za „jogurt 21. storočia“.

Viac na https://sk.wikipedia.org/wiki/Kefír.


Plagátik: Bez obalu, bez odpadu

O dôvod viac prečo si začať doma vyrábať vlastný kefír… Neostanú po mne stovky rokov stovky plastových kefírových fliaš či jogurtových kelímkov.



Pozri aj:

Probiotiká a fermentácia
Súčasťou pôvodnej výživy všetkých ľudských spoločenstiev boli fermen­tované potraviny. Sú to jedlá a⁠ nápoje, ktoré prešli kys­nutím, kvasením či zrením.
Čítať ďalej
Odkazy
Webové stránky združení a spoločností Poľnoinfo.sk: Mliečne automaty Rodná cesta, časopis pre obrodu prírodného života, pôvodnej kultúry, vedomia a ducha:
Čítať ďalej
Čo je vlastne kefír?
Kefírová kultúra je symbiotickým spoločenstvom priateľských mikroorganizmov, ktoré dokážu pretvoriť mlie­ko na kyslý, ľahko stráviteľný a dokonca liečivý nápoj. Domá­ca
Čítať ďalej
Články o kefíre
Články sú spracované a dostupné aj podobe tlačeného zošitu.
Čítať ďalej
Ilustrácie v knihe: Ivana Szabóová
Ivana pred dvoma rokmi úspešne ukončila štúdium grafiky na Aka­dé­mií umení v Banskej Bystrici. V súčasnosti sa venuje veľkoformátovým maľbám
Čítať ďalej
Spojenie
Ak máte otázky či podnety (alebo by ste radi získali knihu Príručka priateľov živej kultúry: Domáci liečivý kefír) – napíšte
Čítať ďalej