Takýto syr dnes dostať v obchodoch pod názvom Cottage cheese („chalupový syr“) – veľmi je vraj obľúbený v Amerike, jeho výroba však pôvodne pochádza z oblasti východnej Európy. U nás ho nazývali hrncový syr, pretože hotové zrnkové hrudky syra sa naložia v hrnci do smotany. Návod je prispôsobený podľa knihy Domácí Mlékář.
Prísady:
- 3 l mlieka nehomogenizovaného a nepasterizovaného,
- 0,5 dl hotového kefíru,
- 2 dl smotany,
- pol čajovej lyžičky soli.
Pomôcky:
- tri-a-pol-litrový hrniec,
- k veľkosťou na hrniec,
- potravinársky teplomer,
- studená voda,
- 2–3 uzatvárateľné poháre.
Postup:
Mlieko nalejeme do hrnca a necháme usadnúť. Z vrchu si pozberáme smotanu a skryjeme ju do chladu. Do mlieka potom pridáme dve lyžice hotového kefíru, zamiešame a necháme dva dni stáť pri izbovej teplote – kým sa obsah hrnca nepremení na kefír asi tak hustý ako puding.
Hrniec potom dáme na sporák, premiešame a ohrejeme na 38 °C, následne necháme 15 minút pomaly chladnúť.
Ďalej ho znova zahrejeme, tento raz na 44 °C, potom odstránime zo zdroja tepla a necháme 30 minút odpočívať.
Mali by sa vytvoriť zrnká tvarohu, ktoré cez sitko scedíme od srvátky a v sitku ich prepláchneme čo najstudenšou vodou. Srvátku si odložíme, môžeme z nej ešte spraviť urdu.
Prepláchnutú syreninu ešte na 8 minút ponoríme do studenej/ľadovej vody. Potom kúsky vyberieme a necháme odkvapkať.
Nakoniec syrové zrnká dáme do pohárov (alebo do hrnčeka), jemne osolíme, premiešame a zalejeme pripravenou smotanou. Vynikajúci je tento syr aj dochutený, napríklad čerstvými bylinkami, posekaným medvedím cesnakom, sušenými vločkami papriky či s čerstvým ovocím. Uchovávame v chlade.