Výroba kefírového syra je trošku náročná na priestor. Zrazený kefír treba nechať odkvapkať v cedidle alebo zavesený v syrárskej ľanovej plachtičke a v hrnci pod ním zachytávať srvátku. Zvyčajne je treba použiť väčší objem mlieka, aspoň 5 litrov, aby bola hrudka kefírového tvarohu dostatočne veľká a svojou tiažou vytlačila dosť srvátky. Pri menšom množstve kefíru pomôže malý lis na syr.
Jednoduchý lis sa dá vyrobiť aj podomácky, ale je ďalšia trošku nemotorná vecička do kuchyne. Samozrejme, dajú sa použiť aj malé syrárske formy s pružinou na vytvorenie tlaku. Sú však uspôsobené na pevnejšie hrudky syreniny a pre jemný kefír majú formy zväčša priveľké oká. Riešiť sa to dá tak, že formičku vystlejeme plachtičkou (gázou). Pomôže tiež, keď kefír pred naliatím do formy mierne prihrejeme, aby sa zrazil na hrudkový tvaroh. Namiesto syráskej formy dokáže poslúžiť aj obyčajné cedidlo: kefírovú syreninu môžeme zaviazať do šatky, položiť do cedidla a zaťažiť závažím (napríklad hrncom s vodou).
Syr v ľanovej „plachetke” u mňa doma Aj takto sa dá 😀 Sada na výrobu syra ORION Niektoré knihy sa na iné ani nehodia… Súprava na prípravu čerstvého syra Tescoma Máte v kuchyni veľa liatiny? Medzi dierkovaný téglik a syreninu je dobré dať plátno Dva litrové kelímky od jogurtu: vo vrchnom je srvátka a spodný so syreninou má vyvŕtané dierky (obrázok je z knihy Natural Chceesemaking) V Kefirku na syr s pružinou Porovnanie syra z plachtičky a Kefirka
Posledne sa mi dostalo do rúk Kefirko na syr, ktoré toto všetko rieši, pomerne ladne aj skladne. Forma na kefírový syr je z jemného nylonu a zapadá na sklenenú nádobu, do ktorej sa zachytáva odkvapkávajúca kefírová srvátka. Oproti plachtičke zavesenej nad hrncom zaberie táto zostava oveľa menej miesta – ľahko sa vojde aj do chladničky. Toto je veľká výhoda! Na chlade totiž kefírový syr ďalej nepracuje a nestane sa, že by počas odkvapkávania ešte prekysol. Nie že by kyslosť bola na závadu, ale niekedy chcem kefírový syr sladší! 😀 Kefirko na syr ďalej obsahuje tiež pružinu, ktorá srvátke ešte viac pomôže preč a výsledný syr bude hutnejší a tvrdší.
Už sa robí syr! Pružina pôjde do vnútra až keď časť srvátky samovoľne odkvapká.
Zrazený kefír si môžeme pripraviť v pohári či hrnci. Keďže na syr treba väčší objem mlieka, robím to takto: do hrnca s mliekom pridám už hotový kefír (bez kefírového jadra). V hrnci nechám mlieko s kefírom druhotne kvasiť, kým sa pekne nezrazí – buď do hustoty pudingu alebo tvarohu, podľa toho, aký syr chcem: či veľmi mäkký alebo tvrdší. Zrazený kefír v hrnci potom prelejem do cedidla vystlaného ľanovou plachtičkou, ktorú potom zavesím. Alebo kefír naberačkou presuniem do nylonového košíka v Kefírku na syr a nechám zvyšnú srvátku v chladničke do ďalšieho dňa odkvapkávať. Až potom vložím do košíka pružinu, ak chcem, aby syr bol tuhší.
V predchádzajúcom článku som ako jednu z nevýhod základného Kefirka vnímal jeho pomerne vyššiu cenu. V internetovom obchodíku Letti.sk vás malé (848 ml) Kefirko vyjde na 29,90 €. Oproti tomu, sitko, misku, varešku, riedku (ľanovú) plachtičku, a sedemdecový pohár nájde doma asi každý. Pokiaľ by som Kefirko nechcel zrovna venovať niekomu blízkemu ako veľmi pekný a účelný dar, sám by som nad kúpou celkom premýšľal.
Malé a veľké Kefirko na syr (zdroj: Letti.sk)
Na druhú stranu – Kefirko na syr ma o svojom prínose presvedčilo. Ak by ste si doma radi pravidelne pripravovali kefírový syr v menšom množstve, ale nechcete aby vaša kuchyňa vyzerala ako koliba – je dobrou voľbou 😀
Namiesto kúpy malého umelohmotného lisu na syr s formičkou a pružinou sa oplatí prihodiť dačo malá navyše a máte vec určenú presne na výrobu syra z kefíru. Osobne odporúčam väčšie Kefírko na syr (1,4 litrové), keď už, nech je syru viac!
Syr z kefíru je najjednoduchší spôsob výroby syra. Na syr je najlepšie použiť mlieko, ktoré nebolo pasterizované ani homogenizované. Osobne som toho názoru, že antimikrobiálnym, antimykotickým pôsobením kefíru sa stáva aj tepelne neošetrené mlieko dostatočne bezpečným. Nehovoriac o pekne doložených imunomodulačných účinkoch kefíru: mikrobiota v kefíre zvyšuje biodiverzitu mikrobiálneho ekosystému v črevách človeka – výsledkom je zlepšená schopnosť vstrebávať živiny, a tiež správne nastavenie a lepšia práca imunitného systému, ktorý je s tráviacou sústavou veľmi úzko spätý.
Už sa robí syr, v chladničke má miesto hneď vedľa fliaš so srvátkou a čerstvým mliekom
Domáci kefír je výborný spôsob, ako si pochutnať na zdravšom a výživovo plnohodnotnom mliečnom výrobku z tepelne neupraveného mlieka. Teda, ak k nemu máte prístup, buď vďaka vlastným kozám či krave, predaju z dvora, alebo vďaka mliečnym automatom.
Ak vás zdržuje pranie syrárskej plachtičky (v horúcej vode a sóde bikarbóne), ak ste uvažovali o malom domácom lise na syr, ak vám nie je za ťažko dať peniaz za peknú a účelnú vec – slovinské Kefirko na syr za to stojí.
Ak ťa zaujíma aj Kefirko na kefír, hoď očkom aj na predchádzajúci článok Obyčajný pohár či Kefirko?
One thought on “Kefírový syr: v syrárskej plachtičke, cedidle či v Kefirku?”