Posledný rok som bol veľmi vyťažený – dve malé deti, okrem iného, pohltia čas a človeku čo-to z diania vo svete ujde. Napríklad mi úplne ušlo, že začiatkom leta vyšla kniha Zkvašeno s podnázvom Kuchařka na doma. Až nedávno sa mi dostala do rúk, tešil som sa, zvedavý. Ďaleko predčila očakávania, ktoré by človek mohol mať od knihy receptov.
Prvá časť knihy je venovaná vysvetleniu, prečo by sme vôbec mohli doma kvasiť – čokoľvek. Vtip príjemne odľahčuje zmysluplné súvislosti a vedou podložené poznatky. Nieže by vás kniha mala zachrániť pred chorobami, utrpením a starobou… Vláďa so Zuzkou priznávajú, že toto nie je účelom knihy a ani v moci „mikroutov“ v pohároch a súdkoch – avšak, dačo málo predsa pomôcť dokážu. Keď nie inak, tak tým, že pre nás predtrávia a krajne chutne pretvoria inak mdlú a nezáživnú vlákninu. Vláknina a rôzne zložité škroby v strave sú predpokladom pre všeličo životne-príjemné, vrátane duševnej pohody. My ľudia sme sa takto vždy stravovali, chladničky neboli, potraviny sa spracovávali a uchovávali okrem iného kvasením – a to veľmi rôznymi druhmi kvasenia a postupmi. Výnimkou je len naše posledné rafinované sotva-storočie.
Druhá časť obsahuje stovku návodov – veľmi pestrých a dostatočne jednoduchých pre začiatočníkov. Recepty na rôzne pochúťky sú doplnené názornými farebnými fotografiami a rôznymi postrehmi a skúsenosťami. Predchádza im všeobecná časť o tom, na čo si dať pozor a ako rozoznať, keď sa niečo ozaj nepodarilo. Nie vždy to totiž treba vyhodiť – kvasenie prináša do kuchyne vzrušujúcu nepredvídateľnosť. To, že rovnaká vec inokedy vypáli podstatne inak, ešte nemusí byť na závadu, možno len stačí vec premiešať alebo ešte nejakú dobu počkať.
V knihe Zkvašeno je zhustených a spracovaných 10 rokov skúseností jej autorov „v domácej kuchyni“. Priebežne spolu písali jedlo-blog www.zkvaseno.cz (dávnejšie sa blog tuším volal „Dá se to skvasit?“) a tiež zverejňujú príspevky na FB stránke Zkvašeno.
Knihu (samozrejme) vrelo odporúčam! Objednať sa dá aj priamo z Vláďovho internetového obchodíku Fermentárum.