
Pri výrobe kefírového tvarohu alebo kefírového syra zvýši kyslá srvátka. Čo s ňou? Vylievať je ju určite škoda! Využiť ju možno mnohorakým spôsobom.
Ak v srvátke nechceme zbytku kefíru, môžeme ju preliať cez utierku. Prípadne ju môžeme nechať ešte sadnúť a ďalší deň zliať vystúpené zbytky smotany. Napríklad tak, že pohár naplníme srvátkou po okraj a keď sa na hladine vytvorí biela vrstvička, doplníme trošku vody tak, aby pohár pretiekol cez okraj.
Niekdy sa stane, že sa kefír v pohári zrazí: na vrch vystúpi hustý tvaroh a v spodnej časti pohára je vodnatá srvátka. Ako sa k nej dostať bez premiešania? Zvyknem vtedy lyžicou opatrne preraziť k srvátke cez tvaroh dieru. Lyžicou tvaroh pridržím a srvátku opatrne prelejem zvlášť.
Kefírovú srvátku môžeme využiť rôznymi spôsobmi nielen v kuchyni, ale aj v kúpeľni: viac v časti Vonkajšie použitie.
Príprava a uchovanie potravín
- Ak jej trochu pridáme do nakladanej zeleniny, srvátka podnieti a urýchli kyslomliečne kvasenie. Stačí vtedy pridať o polovicu menej soli.
- Podobne srvátka podnieti a urýchli kvasenie obilnín, napríklad ovsených vločiek.
- Poslúži tiež namiesto vody pri zarábaní cesta na chlieb.
- Možno ju pridať do mlieka a na urýchliť tak jeho skysnutie a zrazenie pri výrobe domáceho tvarohu.
- Kyslú srvátku môžeme použiť aj na uchovanie syra – podobne, ako keď sa robí syr v oleji. Naložíme ju spolu s korením a syr zatlačíme tak, aby bol pod hladinou.
- Ak máš rád kyslé, môžeš ju aj vypiť. Pozor, vo väčšom množstvo (viac ako 2 dl) môže prehnať. Dobrá bude ochutená medom a mätou – výživná a osviežujúca.
- Srvátku môžeš tiež odložiť, kým sa na niečo nebude hodiť. Vchladničke vydrží v poriadku aj šesť mesiacov.