V závislosti od vytvorených podmienok môže mať kefír viac podôb: Vynikne ako zdravšia obdoba jogurtu či kyslého mlieka a v podobe kefírovej srvátky či tvarohu poslúži ako prísada pri príprave rôznych jedál. Niektorí kefír pridávajú aj do pečenia, napríklad do kváskového chleba.
Nižšie uvádzam hŕstku jednoduchých aj zložitejších návodov na prípravu kefírových mliečnych výrobkov a jedál s kefírom.
Prísady (pre štyroch ľudí): 2 menšie cvikle, uvarené, vychladnuté a nakrájané,2 väčšie čerstvé uhorky nakladačky pokrájané na kúsky alebo jedna
Prísady 300 ml kefíru,1 polievková lyžica medu alebo javorového sirupu,1malý banán,1 vanilkový struk,1/5 čajovej lyžičky kurkumy mletej,1/5 čajovej lyžičky škorice
Videl som už viac ľudí, ako sa pokúšali obyčajný pohár nejako vylepšiť: spraviť si na kefírové zrnká nejaké vrecúško, aby
Tvaroh sa vyrába z kyslého mlieka tým, že ho budeme pomaly zahrievať, kým sa nezrazí. Kyslé mlieko dostaneme buď tak,
Z kozieho mlieka takýto syr drží tvar, ak je z kravského, bude sa časom roztekať. Treba ho dať do pohára
O dôvod viac prečo si začať doma vyrábať vlastný kefír… Neostanú po mne stovky rokov stovky plastových kefírových fliaš či
Zdroj údajov: Andrey Beskorsyi, Аграрные истории любви, portál Latifundist.com. Ťažko uveriť, že len pred niečo viac ako sto rokmi bol
Sám som si dlho neuvedomoval, ako rôzne môže domáci kefír vyzerať a chutiť. Skrátka som si zaužíval nejaký postup a
Aby boli ľudia zdraví a telesne aj duševne silní, potrebujú mimo iného zdravé a plnohodnotné jedlo. Takáto výživa deťom umožní
Nižšie vyberám spracované odpovede z výsledkov prieskumu, ktorého sa zúčastnilo 35 členov skupiny Kefír – výživná a liečivá kultúra domova na Facebooku.
Urda sa v oblasti strednej a východnej Európy hovorí syru vyrobenému zvarením kyslej srvátky z ovčieho, kozieho alebo kravského mlieka.
Nižšie vyberám odpovede z výsledkov prieskumu, ktorého sa zúčastnilo 35 členov skupiny Kefír – výživná a liečivá kultúra domova na Facebooku. Opakujúce
Oproti obyčajným rýchlym palacinkám má tento spôsob výhodu plnšej chuti cesta a lepšej stráviteľnosti – za predpokladu, že sa nimi
Súčasťou pôvodnej výživy všetkých ľudských spoločenstiev boli fermentované potraviny. Sú to jedlá a nápoje, ktoré prešli kysnutím, kvasením či zrením.
Prísady: 4 dl kefírového mlieka (bez kefírového jadra),za hrsť na drobno nakrájaného mäkkého zrelého ovocia jedného druhu (kľudne až prezretého),
Keď si niečo doba pýta – zachytia to viacerí. Zhruba v rovnakom čase dôjde nezávisle na sebe k podobným vynálezom
Jedlo prepája. Láska ide cez žalúdok. Mlieko je láskyplnou materskou výživou. Kravy boli aj u nás niekedy cenné, ctené a
Nižšie nájdeš odpovede na základné otázky ohľadom domácej výroby mliečneho kefíru. Domáci kefír má niekoľko výhod oproti tomu z obchodu:
Okrem toho, že niektorí za kefír označujú aj „vodný kefír“ tibicos, samotného mliečneho kefíru je tiež viac druhov. Dva základné
Prísady: ½ šálky jemne nastrúhaných ovsených vločiek ‚½ šálky praženej pohanky (tá tmavšia, tepelne lúpaná, môže byť aj krakovská kaša),podľa
Niekoľko kníh mi toho o kefíre a jeho pôsobení, či o zdraví, mliečnych výrobkoch a mikrobiote veľa osvetlilo. V krátkosti
Nedávno sa ku mne dostalo zariadenie na domáce kvasenie zeleniny, od tých istých slovinských výrobcov, aký vyvinuli Kefirko na výrobu
Kefír na Zemi má svoju vecičku na Sache: Zahŕňa:- ručne viazaný 50-stranový zošit s návodom, receptami a článkami o kefíre.-
Posledný rok som bol veľmi vyťažený – dve malé deti, okrem iného, pohltia čas a človeku čo-to z diania vo
Prísady: 3–4 varené cvikle,2–3 dl kefíru hustého, v šatke odkvapkaného kefíru,soľ,čierne korenie,prípadne aj: zrejúci syr podľa chuti, napučané vlašské orechy,
Viac na: Kefír – výživná a liečivá kultúra domova!
Vitajte na mape priateľov živej kultúry ochotných sa so svojím kefírovým jadrom/zrnom podeliť! Zameraní sme prednostne na kyslomliečny nápoj, ak
Prísady: tvrdšia zelenina nakrájaná na menšie kúsky (napríklad kapusta, mrkva, karfiol a cibuľa),1–2 lyžice čerstvej precedenej kefírovej srvátky (vodnatej časti
Prísady (pre štyroch ľudí): 2 šalátové uhorky nakrájané na kúsky,za šálku vlašských orechov (najlepšie predtým napučaných – namočených na noc
O zdravotných účinkoch kefíru pojednáva množstvo vedeckých štúdií, ktorých prehľady sú dostupné na internete. Nižšie uvádzam preklady úryvkov niektorých z
Pri výrobe kefírového tvarohu alebo kefírového syra zvýši kyslá srvátka. Čo s ňou? Vylievať je ju určite škoda! Využiť ju
Prísady: na väčšie kúsky nakrájaná zelenina vhodná na pečenie: tekvica, zemiaky, cvikla, cibuľa, mrkva…trocha masla alebo kokosového oleja na vytretie
Kefír je kyslomliečny nápoj, ktorý niektorí označujú za jogurt 21. storočia.1 Tak ako na začiatku minulého storočia svetová spoločnosť objavila
Prísady: 2 dl kefíru (bez kefírového jadra),1 dl dobrého strúhaného kokosu (dostať v obchode so zdravou výživou buď balený alebo
Základný návod pre kefírový syr je takýto. Väčší objem hotového kefíru nalejeme do plachty a necháme v priebehu niekoľkých hodín
Niektoré hlasy varujú pred samovýrobou kefíru – nad výsledkom totiž nemožno mať v domácom prostredí plnú moc.1 Na rozdiel od
Takýto syr dnes dostať v obchodoch pod názvom Cottage cheese („chalupový syr“) – veľmi je vraj obľúbený v Amerike, jeho
Kefír má rad vlastných aj nevlastných príbuzných. Niekedy si ich ľudia pletú, preto pripájam pár slov ku každej kultúre, ktorá
Výroba kefírového syra je trošku náročná na priestor. Zrazený kefír treba nechať odkvapkať v cedidle alebo zavesený v syrárskej ľanovej
Na slovenskej slobodnej encyklopédii pribudol nový hrdý článok o kefíre: Kefír (prípadne mliečny kefír na odlíšenie od vodného kefíru) je
Pozri aj:
Ak máte otázky či podnety, môžete mi písať na kefir nazemi.sk. Pre objednanie knižky, prosím, použite pripravený formulár Domáci hojivý
Kefír je tvorený základnou kultúrou – kefírovým jadrom, ktoré získaš od niekoho, kto si sám doma kefír vyrába. Ak nikoho
Kefír je kyslý mliečny nápoj, ktorý podporuje celkové zdravie. Mimo toho, že chutí a zasýti, obsahuje tiež pestrú zmes probiotických
Kefírová kultúra je symbiotickým spoločenstvom priateľských mikroorganizmov, ktoré dokážu pretvoriť mlieko na kyslý, ľahko stráviteľný a dokonca liečivý nápoj. Domáca