Niekoľko kníh mi toho o kefíre a jeho pôsobení, či o zdraví, mliečnych výrobkoch a mikrobiote veľa osvetlilo. V krátkosti sa tu o ne delím s vami. Niektoré zatiaľ žiaľ neboli preložené do slovenčiny alebo češtiny.
Ak mi viete doporučiť ďalšiu dobrú knižku či web k týmto oblastiam, sem s nimi! 🙂 Napíšte mi na svorad (zvinutá rybka) nazemi.sk
Ed Yong: OBSAHUJI DAVY
O mikrobech v nás, kolem nás a o jejich fascinujícím vlivu na náš život
Niťou obsahu sú stretnutia s vedcami prepletené príbehmi a zaujímavosťami zo sveta mikrobioty človeka a rôznych viac či menej známych zvierat – krásne vysvetľujú súvislosti medzi nami veľkými a našimi neviditeľnými spoločníkmi. Niektoré poznatky sú pre šťastný a zdravý život v dnešnej dobe priam kľúčové.
Justin a Erica Sonnenburgovci: ZDRAVÁ STŘEVA
Poznejte tajemství mikrobioty a získejte dlouhodobou kontrolu nad svou váhou, náladou a zdravím
Manželský pár, obaja povolaním vedci, zhromaždili a pekne ucelene spracovali a predstavili, čo zatiaľ o svojej ľudskej mikrobiote vlastne vieme. Knihu držia pri zemi časté odbočky autorov k ich vlastnej rodine a príbehom ich detí v súvislosti so zdravím a mikrobiotou – vedú čitateľa súvislosťami medzi stravou, mikrobiotou a zdravím od narodenia po starobu. Súčasťou sú tiež doporučenia pre životosprávu a recepty.
Sandor Ellix Katz: SÍLA PŘÍRODNÍ FERMENTACE
Jedinečná chuť a léčivá síla živých kultur
Katz vidí v znovuobjaveniu hodnoty kvasenia a živých kultúr obdobu obrody vlastnej duchovnej kultúry. Učíme sa starať sa a rozvíjať svoje hospodárstvo, opúšťame polohu spotrebiteľov a stávame sa hospodármi, postupne. Na začiatku hoci len s pohárom vlastnej kyslej kapusty. Mikrobiota nášho vnútra sa obohacuje, mení, sami sa stývame plnšími, zdravšími – aj na duchu sa to prejaví. Kniha je plná jednoducho použiteľných návodov a receptov na všetky možné kvasené pochúťky z rôznych kútov sveta. Knižka okrem iné vniesla svetlo ako je to vlastne s kaukazským kefírom a tibetskou tarou.
Klára Hadašová: DOMÁCÍ MLÉKAŘ
Knižka návodov ako si doma v malom vyrobiť hádam všetky známejšie druhy syrov, spolu s vysvetlením základov syrárstva. Stačí prístup k nepasterizovanému mlieku a nadšenie. Jedna časť knižky je venovaná výrobe syrov bez použitia syridla, niekoľko ich je kefírových.
David Asher: THE ART OF NATURAL CHEESEMAKING
Using Traditional, Non-Industrial Methods and Raw Ingredients to Make the World’s Best Cheeses
Krásna kniha o prirodzenej výrobe syrov, tak, ako sa robili pred nástupom priemyslu a laboratórií. Súčasťou je podrobné vysvetlenie základov, súvislostí aj podrobné návody doplnený veľkými farebnými fotografiami. Asher nadväzuje na prácu Sandora Katza, ktorý ku knihe napísal predslov – prírodné kvasenie doplnil prírodným syrárstvom. Nemusíme byť závislí od laboratórne dodávaných syrárskych kultúr – vieme si ich ľahko vypestovať aj doma: Geotrichum Candidum rastie na kefíre a Penicillium roqueforti na suchom chlebe z kvasu. Vlastne celá jedna časť knihy je venovaná kefíru a syrom na základe prirodzene skysnutého mlieka alebo kefíru.
Shann Nix Jones: THE KEFIR SOLUTION
Natural Healing for IBS, Depression and Anxiety
Známej americkej rozhlasovej hlásateľke postupne prestal dávať život zmysel. Rozhodla sa so všetkým škrtnúť, presťahovala sa do Walesu, kde sa zoznámila s miestnym farmárom. Neskôr sa zobrali – jej muž však vážne ochorel a antibiotiká nezaberali. Po tom, ako ho lekári už odpísali, chytila sa liečby naplno sama – za „zázrak” vďačí domácemu kefíru z kozieho mlieka, ktorý v tele manžela podstupne dokázal potlačiť infekciu, zápaly a znovuobnoviť zdravie jeho mikrobioty. Odvtedy sa život na ich hospodárstve točí okolo kefíru a stád kôz: Nix Jonesová sa rozhodla spraviť kozí kefír dostupným aj pre iných v Anglicku, spolu s ucelený rámcom pre dlhodobnú liečbu. Vlastne o tom je táto knižka. Neskôr napísala ešte ďalšiu knihu: The Good Skin Solution – o použití kefíru na ekzémy, psoriázu a podobné kožné ťažkosti.
Julie Smolyansky: The Kefir Cookbook
An Ancient Healing Beverage For Modern Life, Recipes From My Family Table And Around The World
Júlia Smolianská pochádza zo židovskej rodiny z Ruska. Bola ešte dievčatkom, keď sa jej rodičom podarilo zo sovietskeho zväzu utiecť a začať v Amerike nový život. Jej matka dokázala v priebehu niekoľkých rokov skoro z ničoho vybudovať v meste Chicago obchodík s ruskými pochúťkami. Chýbal však kefír, ktorý bol vtedy v Amerike ešte úplne neznámy. Rozhodli sa ho do ich novej domoviny priviesť…
Knižka predstavuje obrovskú zbierku jedál z rôznych častí sveta, ktoré boli upravené, aby v nich mal kefír svoje miesto. Je plná zaujímavostí, návodov a pekných fotografií. Nechýba vysvetlenie zdravotných účinkov kefíru, okienko o hodnote miestnych a organických surovín ako aj množstvo kuchynských vychytávok, prekladaných spomienkami jedenej zaujímavej rodinky.
Matej Svorad Sabo: DOMÁCI LIEČIVÝ KEFÍR
Príručka priateľov živej kultúry
Na záver si neodpustím pár slov o vlastnej knižke. Kefír ma skrátka nadchol. Kniha Domáci liečivý kefír vysvetľuje úzke súvislosti medzi zdravím, šťastím, výživou a mikrobiotou – delím sa v nej s odpoveďami na skoro všetko, čo ma za ostatné roky v súvislosti s kefírom, mliekom, mikrobiotou, syrmi, zdravím a liečením zaujímalo. Kniha vychádza zo všetkých vyššie uvedených diel a čerpá tiež z niekoľkých desiatok vedeckých prác. Doplnená je peknými farebnými obrázkami a zbierkou návodov na rôzne mliečne výrobky a jedlá z kefíru. Rád pojímam veci zo široka: nechýbajú ani dejinné, rodové, spoločenské a prírodné súvislosti. Prvé vydanie bude čoskoro vypredané, už však pracujem na druhom upravenom a rozšírenom vydaní. Môžete ho mať medzi prvými, za zvýhodnenú cenu, hneď ako príde z tlače – stačí, že mi necháte váš email a ja vás v pravú chvíľu upozorním na možnosť objednania: