Oproti obyčajným rýchlym palacinkám má tento spôsob výhodu plnšej chuti cesta a lepšej stráviteľnosti – za predpokladu, že sa nimi neprejete 🙂
Nasledujúci návod je kefírovou obmenou palaciniek z kvásku od Naty, ktorej recept uvedený pútavou rozprávkou ma príjemne pobavil.
Prísady – cesto (jeden hrnček je 2 dL):
- 3 hrnčeky hladkej pšeničnej (špaldovej) múky, môže byť aj celozrnná,
- 2 hrnčeky hotového kefíru,
- 2 hrnčeky vody,
- 3 vajcia,
- ak pôjdu na sladko: 2 zarovnané polievkové lyžice cukru,
- štipku soli, ak budú na slano, tak soli aj viac,
- dačo oleja alebo prepusteného masla na panvicu.
Prísady – plnka:
- na sladko so zavareným bobuľovým ovocím, poliate medom a trochou kefírového masla,
- na slano napríklad naplnené špenátom uduseným na cibuľke a rozmrvenou bryndzou.
Postup:
Suroviny na cesto spolu zmiešame do hladka v miske, tú prikryjeme a dáme na zhruba 12 hodín do chladu.
Panvicu si rozpálime, potrieme tenkou vrstvou oleja a naberačkou si dávkujeme cesto. Opečieme z oboch strán do zlatova. Hotové palacinky naplníme podľa chuti, na sladko či na slano.