Prísady:
- na väčšie kúsky nakrájaná zelenina vhodná na pečenie: tekvica, zemiaky, cvikla, cibuľa, mrkva…
- trocha masla alebo kokosového oleja na vytretie plechu
- dve lyžice olivového oleja na potretie zeleniny,
- korenie na zeleninu (červená paprika, mletá rasca, čierne korenie, majoránka, bazalka…),
- korenie do omáčky (červená paprika, čierne korenie, pretlačený malý strúčik cesnaku),
- hustý kefír (necháme ho pár hodín predtým odkvapkať alebo zo zrazeného kefír odlejeme srvátku),
- soľ.
Pomôcky:
- veľký plech s vekom,
- trúba na pečenie.
Postup:
Necháme si rúru vyhriať na 200 stupňov. Umyjeme a očistíme zeleninu, nakrájame ju a poukladáme na vymastený plech. V miske si rozrobíme olej s korením a soľou a prstami potrieme kúsky zeleniny uložené na plechu. Pečieme asi trištvrte hodinu, aj dlhšie, kým zemiaky a repa nie sú mäkké. Najprv p a v polke pečenia môžeme zeleninu odkryť, aby bola chrumkavejšia.
Kým sa to pečie, v miske zarobíme kefír s korením, štipkou soli a pretlačeným cesnakom do podoby omáčky do ktorej si môžeme kúsky zeleniny podľa chuti ponoriť.