Prísady (pre štyroch ľudí):
- 2 šalátové uhorky nakrájané na kúsky,
- za šálku vlašských orechov (najlepšie predtým napučaných – namočených na noc vo vode),
- ¼ červenej cibule, najemno nakrájanej,
- 8 dl kefíru,
- trošku čerstvého kôpru, najemno nakrájaného,
- čierne korenie,
- štipka soli,
- za lyžicu olivového oleja.
Prípadne aj:
- 1 strúčik cesnaku, rozdrvený a nasekaný,
- 1 lyžica citrónovej šťavy,
- trochu najemno nakrájanej mladej cibuľky,
- 4 malé červené reďkovky nakrájané na kolieska,
- 10 dkg čerstvého mäkkého syra nakrájaného na kocky.
Postup:
Naplníme misky nakrájanou uhorkou a červenou cibuľou, pridáme orechy a zalejeme kefírom. Dochutíme kôprom, čiernym korením, štipkou soli a olivovým olejom. Podľa chuti a dostupnosti surovín môžeme ďalej pridať cesnak, citrónovú šťavu, mladú cibuľku, reďkovky a čerstvý syr.