Prísady:
- ½ šálky jemne nastrúhaných ovsených vločiek ,
- ½ šálky praženej pohanky (tá tmavšia, tepelne lúpaná, môže byť aj krakovská kaša),
- podľa chuti sušené ovocie: hrozienka, slivky, figy, čia semiačka…
- 3 dl kefírového mlieka (bez kefírového jadra),
- podľa potreby trochu vody,
- na dochutenie: pražené, napučané či naklíčené semiačka alebo oriešky, za studena lisované oleje, lekvár, med či javorový sirup, kardamón či škorica.
Postup:
Kefírové mlieko večer pred spaním v miske zmiešame s ovsenými vločkami, pohankou a sušeným ovocím a zakryjeme tanierikom. Ráno si raňajky už len dochutíme, napríklad praženými semiačkami, osladíme medom alebo sirupom či ochutíme škoricou. Ak je kaša príliš hustá, pomôže jej trocha vody či kefírového mlieka.
Poznámka:
Druhotné kvasenie, ku ktorému počas noci dochádza, spraví ovos aj pohanku stráviteľnejšími a výživnejšími. Obohatí ich o enzýmy a rozloží časť antinutričných látok. Obsiahnuté živiny, hlavne minerály, sa tak stanú pre telo dostupnejšími.