Kaša s kefírom na ráno

Prísady:

Kaša na obrázku je „omas­tená” kefírovou urdou,
  • ½ šálky jemne nas­trúhaných ovsených vločiek ,
  • ½ šálky praženej pohanky (tá tmavšia, tepelne lúpa­ná, môže byť aj krakovská kaša),
  • podľa chuti sušené ovo­cie: hrozien­ka, sliv­ky, figy, čia semi­ač­ka…
  • 3 dl kefírového mlieka (bez kefírového jadra),
  • podľa potre­by trochu vody,
  • na dochute­nie: pražené, napučané či naklíčené se­mia­čka ale­bo oriešky, za stu­de­na lisova­né ole­je, lek­vár, med či javorový sirup, kar­damón či ško­r­i­ca.

Postup:

Kefírové mlieko večer pred spaním v miske zmiešame s ov­senými vloč­kami, pohank­ou a sušeným ovocím a zakry­jeme tanieri­kom. Ráno si raňa­jky už len dochutíme, naprík­lad pražený­mi semiačka­mi, osladí­me me­dom ale­bo sirupom či ochutíme ško­ri­cou. Ak je kaša príliš hus­tá, pomôže jej tro­cha vody či kefírového mlieka.

Poznámka:

Druhot­né kvase­nie, ku ktoré­mu počas noci dochádza, spraví ovos aj pohanku stráviteľne­jší­mi a výživne­jší­mi. Obo­hatí ich o en­zýmy a rozloží časť anti­nu­tričných látok. Obsi­ah­nuté ži­vi­ny, hlav­ne min­erá­ly, sa tak stanú pre telo dos­tup­ne­jší­mi.

Zanechaj odkaz