Prísady:
- 2 dl kefíru (bez kefírového jadra),
- 1 dl dobrého strúhaného kokosu (dostať v obchode so zdravou výživou buď balený alebo na váhu),
- na dochutenie: napríklad nakrájaný banán alebo napučané vlašské orechy.
Pomôcky:
- väčší uzatvárateľný pohár,
Rýchly postup:
Všetko zmiešame a na noc dáme do chladničky.
Pomalší postup:
Kefír premiešame s kokosom a necháme niekoľko hodín pri izbovej teplote. Počas tohto druhotného kvasenia sa kokos stáva jemnejším a stráviteľnejším. Všetko necháme zhustnúť v chladničke. Pred podávaním doplníme kúsky banánu či orechy.
Obmena:
Podobne si to môžeme pripraviť aj „na slano“, keď namiesto kokosu a banánu použijeme tmavú (tepelne lúpanú) pohánku. Vznikne tak veľmi jednoduché, chutné a rýchle jedlo. Osobne jem v poslednej dobe kefír najčastejšie veľmi jednoducho: s ovsenými vlčkami, dávam 1:3 až 1:4 objemu ovsených vločiek ku kefíru a nechám pár hodín prejsť v pohári v chladničke.
Namiesto časti kokosu môžeme pridať aj vlákninu zo skorocelu indického (psyllium), ktorá podporuje zdravé trávenie – len to neprežeňte, jedna zarovnaná polievková lyžica bohate stačí!